Stäng

Nyheter

Brukar du lägga papper på toaringen? - Här är varför det är en riktigt dålig idé!

Forskare slår nu hål på myten om att det skulle vara renligare att sitta på lite papper än direkt på toaletten.
1
Brukar du, precis som miljontals andra människor, lägga lite toapapper på ringen innan du sätter dig på en offentlig toalett? Det är inte ovanligt - många är av förståeliga skäl rätt så äcklade av just offentliga toaletter. Att lägga ett lager papper eller två på ringen brukar lugna oss med att det blir som en liten barriär mellan dig och ringen (som säkert tusentals andra människor suttit på med sina bara rumpor idag). Men som vanligt har forskare tittat på det här beteendet - och kommit fram till att vi verkligen inte borde göra så.
2
Orsaken är just det vi är rädda för - bakterier. Om man jämför antalet (och vilken sorts) bakterier som finns på toalettsitsen mot just toapappret, så finns det en enorm skillnad i vilket som är smutsigast. Svaret är toapappret. Anledningen till det är just för att människor tar i rullen, i pappret och i behållaren med smutsiga (bajs)fingrar, och där samlas mängder av potentiellt farliga bakterier. På ringen, däremot, samlas desto mindre. Om du börjar ditt toalettbesök med att ta på smutsigt papper och lägga det på en relativt ren ring, så gör du alltså bara saken värre - och du gör även toaletten smutsigare!
3
Forskarna rekommenderar nu att vi slutar lägga papper på ringen, och istället möter våra rädslor och sätter oss direkt på den kalla ringen. Sedan är det, som vanligt, helt galet viktigt att tvätta händerna efteråt! För att vara på den säkra sidan när det gäller offentliga toaletter så ska du stänga av kranen med typ armbågen, så att du inte får bakterier på händerna igen. Man kan aldrig vara för säker, eller hur?

Dela artikeln

Dela på Twitter