Stäng

Nyheter

Det här händer med din kropp om du slutar dricka alkohol

Finns det någon mening med att inte röra alkohol på en hel månad - hur påverkar det egentligen kroppen och livet? Här finns svaren!

Vi är nog många som någon gång sagt "Nej, nu tar jag en vit månad!". Ännu fler är vi nog som väst fram "Jag ska aldrig mer dricka!" mellan spritångorna och huvudvärken från kvällen innan.

Att dricka alkohol, bli full och sedan ligga i baksmälla dagen efter har blivit så normaliserat i vårt samhälle att knappt någon ägnar en tanke åt vad det är vi faktiskt gör med våra kroppar, vad det är som egentligen händer när vi öser in alkohol i dem. Vi glömmer lätt att alkohol faktiskt är ett gift och att kroppen inte tål det, och därför blir vi 'fulla' - kroppen kan inte hantera giftet.

    ...Men det har du säkert redan hört hundra gånger i ditt liv. Du vet redan det, men det kanske inte spelar så stor roll när det kommer till kritan. Vad du däremot kanske inte har hört är vad som händer om du faktiskt slutar. Hur reagerar kroppen egentligen på en vit månad?

The Independent har publicerat en studie där man studerade 100 män och 100 kvinnor i 40-årsåldern under en månads tid. Innan studien fick de lämna prover och levervärden för att ha något att jämföra med när studien var slutförd. Sedan påbörjades deras vita månad - alltså en månad där de inte fick dricka en en droppe alkohol.

Alkoholförgiftad
Lever skadad av alkohol vs Frisk lever

Resultaten var häpnadsväckande.
Förutom de förväntade sakerna som att testpersonerna kände sig piggare och smidigare, kunde sova bättre samt gick ner i vikt, hittade man också flera skillnader som desto färre hade väntat sig.

Leverskadorna minskade med 13% -  Insulinresistens gick ner 28% - Risken för leversjukdomar - och diabetes halverades - Det sänkte blodtrycket - Det sänkte kolesterolvärdet. 

Videon nedan visar 11 bilder på hur man kan se ut efter 30 dagar utan alkohol 

Se videon nedan

Forskarna menar nu att avstå från alkohol är en bättre lösning för problem med kolesterol, blodtryck och leversjukdomar än något läkemedel som finns idag. Eftersom resultaten av studien var så otroligt positiva, har den nu förlängts och undersöks fortfarande i hur det påverkas under en längre period. De trycker även på att dessa effekter kanske inte gör någon positiv skillnad om man efter denna vita månad går tillbaka till alkoholen igen, men om man slutar helt så kommer kroppen att må mycket bättre - och det kommer kännas på bara 4 veckor.

Professor Kevin Moore vid the Royal Free Hospital rekommenderar nu alla som dricker alkohol att ge en "vit månad" en chans. 

Var rädd om dina vänner - Dela artikeln vidare till dina nära och kära. 
Alkholen ska drickas med måtta <3 

Dela artikeln

Dela på Twitter