Stäng

Nyheter

Forskarna varnar: Allt är slut - Livet på jorden dör i rekordfart!

Jorden vissnar och dör, djurarter försvinner och luften förorenas. Vem står till svars? Människan.

Jorden är på väg in i en ny utrotningsfas. Det har funnits fem sådana tidigare - men ingen har haft samma anledning som nu: människan.

Forskare vid de framstående universiteten i Stanford, Princeton och Berkeley (USA) varnar nu i en studie att slutet är nära. Jordens djurarter dör ut 114 gånger snabbare än normalt, och det är endast människans fel. Även miljö- och klimatproblemet är det som känt människor som orsakar, till exempel på grund av skogsavverkningar och föroreningar.
   "Om det här tillåts fortsätta kommer det ta många miljoner år för livet på jorden att återhämta sig, och även människan kommer sannolikt att dö ut i ett tidigt stadium”, säger studiens huvudförfattare Gerardo Ceballos (Ekologi- och zoologiprofessor vid Universidad Nacional Autónoma i Mexiko).

 
Om utrotningen bland djur hade följt den normala kurvan, skulle 9 ryggradsdjur ha försvunnit sedan år 1900. Men verkligheten är annorlunda. Istället har över 450 arter försvunnit - bland annat 24 sorters reptiler, 158 fiskarter och 69 däggdjur - under samma tidsperiod. Normalt sett skulle den utsträckningen av förlorade arter ta upp till 10 000 år.
 
– Vi håller på att såga av den gren vi sitter på, säger Paul Ehrlichm, professor vid Stanford University, till BBC.
 

I dagsläget är det ca 50 djurarter varje år som tar stora kliv mot utrotning, och det är inte naturligt. Omkring 41% av alla amfibier och 25% av världens däggdjur är idag utrotningshotade. En av de arter som ligger mest i farozonen är lemuren, med upp till 91% av hela världens lemurer i farozonen.

Forskarnas förslag på sätt att stoppa denna onda spiral och sjuka utveckling är bland annat att minska på våra klimatförändringar, stoppa överexploateringen av djurens naturliga miljöer, aktivt bevara och skydda de arter som finns kvar, samt övergå till förnybar energi. Annars finns risken att det naturliga ekosystemet är utslaget redan tre generationer bort. Men för att det ska fungera krävs omedelbara förändringar - kraftiga förändringar. Nu.

VAD KAN DU GÖRA?
  • Gå över till ren, förnybar energi
  • Stäng av vattnet, TVn och lyset när det inte används
  • Återvinn, och använd så lite ny plast/glas som möjligt
  • Ät mer vegetariskt och veganskt (köttproduktion är faktiskt en stor miljöbov)
  • Åk kollektivt eller gå över till hybridbil
  • Res mindre med flygplan
  • Handla närproducerat och ekologiskt
  • Köp inte animaliska souvenirer, som t ex elfenben
  • Undvik mikroplaster och icke-ekologisk bomull i dina hygienartiklar
  • Stöd en välgörenhetsorganisation som kämpar för miljön (eller två)!
 
Tipsa gärna om fler sätt att rädda miljön på - och SPRID detta till dina Facebook-vänner!


 

Skribent:
Kimmy Bohlin Keelyn

Dela artikeln

Dela på Twitter