Stäng

Nyheter

Könssjukdomen riskerar att bli obotlig - forskarna är oroade och hjälplösa! - lajvo.se

Sjukdomen gonorré sprids allt mer i Sverige - i samma takt som bakterien blir resistent mot antibiotika.
Nu finns bara en enda sorts antibiotika kvar som verkar mot könssjukdomen gonorré. Ingen av de andra fungerar längre, då sjukdomen har utvecklats till en högresistent så kallad "supergonorré".
Risken är nu att sjukdomen snart är obotlig, och samtidigt ökar antalet smittade i Sverige.


Att bakterien som utgör gonorré, Neisseria gonorrhoeae, sprids så mycket är väldigt oroväckande. Dels för att det är en väldigt otrevlig sjukdom, men också för att den börjat bli resistent mot behandlingar. I nuläget är det så pass allvarligt att det bara finns en typ av antibiotika kvar som verkar fungera - men det finns också fall där inte ens den fungerar. Problemet är att bakterien har en ovanlig förmåga att byta ut delar av sin arvsmassa så att den inte längre påverkas, vilket resulterar i att den blir resistent mot antibiotika.
 
De första resistenta bakterierna upptäcktes i Asien 2007 - och det är ingen tillfällighet, menar SVT. I stora delar av Asien är sexhandeln tyvärr mycket utbredd, samtidigt som antibiotika säljs utan recept i vanliga affärer (vilket lätt kan leda till överanvändning och i längden då även resistenta bakterier).
– Det brukar ta tio till tjugo år från att de första fallen av resistenta gonorréinfektioner identifierats till dess att den resistenta stammen spridit sig globalt, säger Magnus Unemo (chef för WHO:s referenslaboratorium för gonorré vid universitetssjukhuset i Örebro).

Av denna anledning räknar forskarna bekymrat med att denna typ av obotlig gonorré även kommer att sprida sig till Sverige inom en snar framtid. Tyvärr är det vanligt att många struntar i att skydda sig nuförtiden, då den största "aidshysterin" lagt sig och människor glömmer bort att det finns många fler farliga könssjukdomar än så att skydda sig mot. Historiskt sett har könssjukdomarna minskat, men på senaste tiden har den utvecklingen vänt - och allt fler drabbas av just gonorré i Sverige.

Just nu behandlas sjukdomen med en kombination av en spruta antibiotika och tabletter med andra typer av antibiotika, just för att motverka resistensutveckling så länge som möjligt. Det enda säkra sättet att inte drabbas är dock att inte ha sex. Vill du ändå ha det så är det extra viktigt att använda kondom, och att göra en undersökning om du haft oskyddat sex - det är faktiskt lag på att testa dig om du misstänker gonorré. 
Vad är gonorré?
Gonorré är en könssjukdom som sprids både vaginalt, analt och oralt via en elak bakterie. Sjukdomen kan ha ödesdigra konsekvenser som infertilitet och blindhet, och det kan även spridas till ofödda barn om den smittade är gravid. Den kan även sprida sig till skelettet, hjärtat och blodet. Du kan läsa mer om gonorré och dess symptom HÄR.

Dela artikeln

Dela på Twitter