Stäng

Nyheter

Kvinnor är smartare än män - därför behöver de vila mer!

Hey, det är vetenskapen som talar.

Nu har vetenskapen, en gång för alla, fastslagit att kvinnor använder mer av hjärnan än män - och det är anledningen till att de behöver sova mer. 

På sömnforskningsinstitutet vid Loughboroughs univesitet i England har man nyligen gjort en studie på varför kvinnor behöver mer sömn än män, och varför de mår sämre av sömnbrist än vad män gör. Svaret sitter i kvinnans hjärna.

– Kvinnors hjärnor är mycket mer komplexa än mäns. Ju mer komplex och högarbetande hjärna, desto mer sömn behövs för att den ska kunna återhämta sig, säger forskaren som ledde studien: professor Jim Horne.Vidare berättar han att kvinnor är generellt sett mer flexibla, och har större kapacitet att göra flera saker samtidigt. Då går större och fler delar av hjärnan på högvarv samtidigt. Därför är sömnen så viktig - och därför är sömnbrist allvarligare och svårare för kvinnor än för män. Andra studier har även visat att kvinnor som får för lite sömn har högre risk att bli deprimerade.

Enda undantaget i detta, enligt Horne, är unga män som har ett högt uppsatt jobb där svåra och viktiga beslut krävs av honom.
– Men troligtvis behöver de ändå inte lika mycket sömn som en kvinna, avslutar han.

 

Källa: brittiska Metro

Dela artikeln

Dela på Twitter