Stäng

Nyheter

Nyhet! Din blodtyp avgör hur du ska äta - här är allt du behöver veta

Vet du hur din blodgrupp påverkar ditt liv? Det kan avgöra mer än du tror!
Vet du vilken blodgrupp du har?
Det kan nämligen ha stor betydelse för hur du bör äta och leva för att må så bra som möjligt.Korta fakta:
Man skulle kunna säga att blodgruppen fastställer vilken typ av blodceller du har. Det finns fyra olika grupper: A, B, AB och 0. Utöver det finns även RH-faktorn, som kortfattat avgör blodets protein. Faktorn mäts i positivt (+) och negativt (-).

Vilken blodgrupp du har mäts och antecknas direkt när du föds. Du ärver dina föräldrars blodgrupp och har samma för resten av livet. Om t ex din mamma är A och din pappa B, så blir du oftast AB.

Det är viktigt att veta vilken blodgrupp man tillhör eftersom alla olika blodgrupper inte kan blandas. Om du t ex råkar ut för en olycka och behöver få blod, måste du få det från rätt blodgrupp för att undvika ödesdigra konsekvenser. Blodkroppar kan t ex klibba ihop sig och spricka om fel blodtyper blandas i kroppen.

En annan anledning till att det kan vara bra att veta vilken grupp du tillhör, är att det forskats en hel del om hur dessa påverkar livet i övrigt. Bland annat har det lagts fram bevis på att olika blodgrupper kan påverka kvinnors fertilitet olika, vilket i sin tur kan hjälpa par att skaffa familj på bästa sätt.Dessutom finns förslag på vad du ska äta beroende på vilken blodgrupp du tillhör:


Blodgrupp A
Detta är den vanligaste blodgruppen i Sverige. Forskning har visat att en vegetarisk kost är fördelaktigt för människor med A. Varför? För att blodgruppen troligen bildades under den tid då människan gick från att vara jägare till att bygga upp fungerande jordbrukssamhällen. Blodtyp A kom alltså till för att underlätta för människan att överleva på en vegetarisk kost (evolution!). 


Blodgrupp B
I Sverige är detta en ganska så ovanlig blodgrupp att ha. Det finns teorier om att denna blodtyp har sitt ursprung från nomaderna, och slutsatsen att människor med typ B ska äta kött, mejeriprodukter och grönsaker är därför vanlig. Detta eftersom att det påminner om och efterliknar nomadexistensen. Blodgrupp AB
Detta är enligt teorier den "nyaste" blodgruppen i historien - endast ca 1000 år gammal. Den ses som en kombination av A och B, och därför rekommenderas en lätt blandkost med fördelar av vegetariskt. Inte mycket tungt kött, men litegrann, blandat med mycket grönsaker, frukter och nyttiga fetter. 

Blodgrupp 0
Enligt uppgift den äldsta av alla blodgrupper, och har funnits sedan stenåldern. Här rekommenderas en så naturlig kost som möjligt - dvs, inga komjölksprodukter eller halvfabrikat. Deras magar kan smälta kött bra, även fast det sägs att nötter, frön, grönsaker och baljväxter är att föredra - dessa människor har nämligen lättare för att gå upp i vikt.


Hoppas att du har mer koll nu!
Dela gärna inlägget till dina vänner!

Dela artikeln

Dela på Twitter