Små barn vill såklart alltid vara med sina föräldrar och prova allt de gör och det gäller också bastubad. Följaktligen vill barn gärna göra föräldrar sällskap i bastun och där vill de också var med och sitta på översta bastulaven.


Emellertid upptäcker de snabbt att det inte alls var någon trevlig upplevelse, alldeles för varmt, så de vill ganska snart ner igen. För barn stora nog att sitta är det bäst att börja på den nedre laven. Och vid badkastning kan barn till och med få panik. Barn kan också få panik vid bastubad långt upp i tonåren om man dessutom överraskar med badkastning de inte alls var beredda på, så pass att de flyger ner från laven och aldrig mer vill bada bastu. Så försiktig tillvänjning rekommenderas om du på sikt  vill ha sällskap av hela familjen.


Små barn vill ändå vara med fast de känner obehag av stark värme, så ha en badbalja på golvet framför bastulaven, lagom varmt vatten och lite leksaker, men på tryggt avstånd från bastuaggregatet från exempelvis Bastupunkten. På så sätt kan föräldrar bada som vanligt inklusive idka badkastning.


För ovana tonårsbarn, börja med att ha en relativt låg temperatur i bastun, kanske runt sextio grader, men ha hett stenmagasin, acklimatisera er lite länge än vanligt, låt sen din tonåring sköta badkastningen lite i taget så de får en hum om effekten de åstadkommer. Lite senare kommer de med stor sannolikt finna stort nöje i att få styra bastubadandet så du aldrig mer får skopan.